Cand, cum si unde folosim lampa video?

In jos

Cand, cum si unde folosim lampa video?

Mesaj  mihai la data de Sam Apr 19, 2008 8:59 am

Cat este de necesara si importanta folosirea unei lampi video la o filmare...in ce conditii trebuie sa o folosim pentru a scoate o imagine fara zgomot...si cand este de preferat sa o folosim...in ce locatii, etc. Si ce lampa recomandati pentru folosire.
E unul recomand sony hvl-20dw2. Acuma au aparut si "lampile" si cele cu 30-40 de leduri...Astept pareri...

mihai

Mesaje : 134
Data de înscriere : 21/02/2008
Varsta : 35

Vezi profilul utilizatorului http://www.filmaribacau.com

Sus In jos

Re: Cand, cum si unde folosim lampa video?

Mesaj  Zenus la data de Sam Apr 19, 2008 12:31 pm

lampa e deranjanta si as folosi-o numai atunci cand este absoluta nevoie! in definitiv, de aia am camera luminoasa, sa nu pun 2-3 proietoare de 500 pe nuntasi, nu? dar cand chiar nu ai ce face, iti reconad sa folosesti lampa cu o difuzie pe ea, prinsa cu un elastic, nu e f deranjanta si, desi iti mai estompeaza lumina, ea este imprastiata mai bine!

Zenus

Mesaje : 92
Data de înscriere : 20/02/2008
Localizare : Bucuresti/Buzau

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Cand, cum si unde folosim lampa video?

Mesaj  mihai la data de Sam Apr 19, 2008 12:49 pm

1. Pentru difuzie merge hartie de calc aplicata peste geamul lampii? sau sticla sablata e mai buna?
2. In ce momente folosesti lampa? Eu de exemplu o folosesc la biserica cel mai mult, si la furatu miresei
3. Am vazut la cineva o lampa Kaiser deaia cu leduri si nu mi s-a parut deranjanta...dar nu stiu cat de buna este si cat de eficienta este. Poate ne lamureste cineva care foloseste vreouna

mihai

Mesaje : 134
Data de înscriere : 21/02/2008
Varsta : 35

Vezi profilul utilizatorului http://www.filmaribacau.com

Sus In jos

Re: Cand, cum si unde folosim lampa video?

Mesaj  Gabriel Bordas la data de Sam Apr 19, 2008 4:42 pm

Trebuie sa reveniti inapoi si sa va aduceti aminte ca iluminarea poate fi privita din 3 directii principale.
Voi va referti la o iluminare de serviciu care sa ne salveze si prin urmare sa re-aduca sensibilitatea CDD la valorile minime care sa produca o imagine optima. Din pacate, lampa de serviciu se foloseste gresit.
Primul lucru, obligatoriu, trebui sa reglati intensitatea luminii manual cu un DMX si nu cu diafragma, amplificator sau opturator. DMX-ul asta antentie ca e foarte important.

1. Primul caz este de iluminare technica, adica in acele scene lowkey cu luminata sub ce-a sensibilitatea min. a camerei la 0 Db. Cand se intampla asta, lampa de serviciu devine lumina principala, si trebuie reglata intensitatea pana cand trece usor peste 1.8f 2.4. pt subiectul principal. Mare grija sa nu supraexpuneti prinplanul, pe langa fenomeunul de cliping tot ce se afala in planul 2 si fundal o sa fie subexpus si fara detalii. Daca stabiliti diafragma master la 5.6 cresteti intensitatea lumini. Strategie nu pre-a indicata, pt ca prin planul se izoleaza intr-un spatiu obscur, ireal. Indicata numai in cazuri estetice justificate sau cand optica de mica calitate produce aberatii cromatice exagerate si un MTF prea mic.
I-mi aduc aminte de un coleg, avea o filmare cu o camera VHS din anii 80, si cu o lampa de 50W. Tot ce era in prin plan era supraexpus, si cand expunea corect pt acesta, tot ce era in fundal era subexpus. De aici o imagine artificila, cu un accent exagerat pe prin plan, efect proiector teatru de urmarire, si un funadal in care normal ar fi fost sa putem vedea detalii. Azi, camerele au un rang dinamic mai mare, dar chiar si asa, trebuie ingrijita iluminarea reguland intensitatea bazat pe diafragma master si in functie de relatie care o avem cu subiectul principal si distanta focala se regleaza in continui refelectorul. In nici un caz o lampa de 35W, difuza sau nu, fara reglaj, pt stim cu totii ce se intampla, si subiectul o sa fie orbit.

2. In acest caz se practica o iluminare de modelare/umplere unde scopul principal este controlul contrastului de iluminare. Aici avem o sursa principala sau de efect/contur externa unde lampa de serviciu intra in joc ca si sursa de modelare. Similar cu iluminare in 3 puncte. Controlul contrastului de iluminare se refera la controlul cantitatii de detalii din umbra. Scenele in cauza sunt midkey, unde exista o cantitate apreciabila de detalii in umbra. O scena ar fi la biserica, retaurant e.t.c. In toate aceste scene iluminarea globala trece de cerintele minime ale camerei la 0dB 1.8F sau in functie de diafragma principala dupa care se invarte tot.
Se confunda aproape in toate cazurile cu iluminarea de la punctul 1. Se crede ca nu exista suficienta lumina care sa cada pe senzor si se foloseste lampa ca si colac de salvare. Aici lampa nu trebuie folosit ca si mediu de urgenta sau ca si lumina principala ci doar sa se integreze si sa ajute, gandind intodeauna la contrast, detalii umbra si atmosfera care vrem sa o dam, mai dura sau mai suava. Mai dura este cand se foloseste raportul 4:2 si suav ar fi la 3:2.
3:2 inseamna ca lumina de modelare/generala/umplere este la jumatatea valorii luminii principale, unde se atribuie 3 pt LP si 2 LG. Pt ca iluminarea sa fie naturala, sa mentina feelingul/atmosfera produsa, trebuie sa se foloseasca raporturile de mai sus, adica lampa de serviciu/lumina generala/umplere sa nu fie mai tare ca lumina principala. Lucru care se optine cu un DMX si nu cu diafragma.
Este de dorit folosirea unei surse cat mai aproape de axul obiectivului, de preferat ringlight. Astfel umbrele sunt indectabile pt neavizati si imaginea nu ne spune de unde vine lumina. Tactica asta se foloseste foarte mult in documentare unde se lasa de cele mai multe ori iluminarea naturala, abientala si doar se punctueaza in functie de caz cu o iluminare de modelare. Imaginea este naturala dar sub control, in special cantitattea de detalii in umbre.

3. In acest caz, lampa de serviciu devine lumina principala, chiar daca exista sufiecienta lumina ambientala in scena.
Ca si cazul 2 tine de o decizie estetica si nu technica unde se doreste in ce-a mai mare parte scoaterea in evidenta a subiectlui principal. Cu technica asta se poate merge pana in hikey adica 1:1, care combinat cu subiectl pus in cotralumina produce portrete foarte frumoase. In 1:1 nu exista umbre.
In celalate cazuri 3:2. 4:2, lumina principala cum am spus este lampa de serviciu si lumina ambientala, generala produce detalii in umbra.
Foarte apreciat si lumina reflectata de pupila subiectului, cunoscut ca si eyelight/globularlight. Sursele ringlight sau ledurile, florescente dispuse in diferite forme, triungi, paralel, patrat, circular, produce o textura speciala, artificiala, rara pe fata si ochiul subiectului. Foarte folosit in scenele de dans si beautylight.
Cu lumina principala, adica lampa de serviciu, se conduce, se punctueaza estetica iluminarii, atmosfera, textura.
Din aceasta cauza foarte important tipul de reflector, adica calitatea luminii.
Cel mai indicat este un asistent care lucreaza sub indicatiile cameramanului lucrand cu o lanerna chinezeasca montat pe un boompole. Un alt corp ar fi cele pe led, dreptunghiulare, monatate pe un brat telescopic care sa fie la o distanta apreciabila fata de axul obiectivului astfel incat pt un interviu, prinplan la 1.5/2m lumina sa cada intre 35 - 45 grade. Aici se cauta o iluminare organica, care produce o iluzie 3D, incat sa produca umbre si tonuri suave in musculatura fetei. Este exact rezultatul invers fata de acele fotografii cu flash unde fata subiectlui este foarte plan, ireal. Se doreste sculptarea fetei cu lumina. Foarte folosit in reportaje de moda unde in afara de unghi, tipul luminii se lucreaza difuzat. Aici softpoxul, cat mai mare, este nr1.
Un al avantaj fata de puncetele 1 si 2, este ca prin situarea lampii la un unghiu de 30 - 45 se diminiueaza foarte mult riscul de a orbii la fel cand difuzorul este cat mai mare si mai dens.
Un dezavantaj ar fi necesitatea unui asistent, extra echipament, suport montat pe camera, grija mai mare la filmare.
Dar o lampa de 35w-50w, montat la 20-30cm fata de camera cu un softbox este foarte indicat.


Mai jos aveti niste teste, lampa este calibrata aprox 5000K, alimentare 12V, si in frameurile postate este folosit ca si lumina principala de efect sau de umplere pt cazurile de contralumina.
Urmariti umbra aruncata pe fundal, si globularlight.
In aceste cazuri de florescent si leduri la piela goala este mai greu de lucrat si de dorit ca si efect. Pt rezulate anti-artificiale necesar monat un difuzor. Subiectul are ochelari pt ca se poata aprecia mai bine globularlight.


Succes!

Exemple de low, mid si hikey

Lowlight, aici nu exista detalii in umbre. Prin estetica grafica a imaginii nu este obligatoriu folosit cazul 1, dar este mult mai indicat cazul 2, cu care aducem un pic de detalii in umbra pana la 4:2, in acest fel se mentine lumina principala de la lumanari deci atmosfera abientala naturala. Dar in nici un caz un spot direct care se atraga atentia.


MidLight sunt acele scene din restaurant, biserica, unde desi este putina lumina exista detalii in umbra

Aici un link, obligatoriu cred pt oricine care vrea sa cunoasca bazele iluminarii. Moderatorul este pur si simplu genial.
https://www.youtube.com/watch?v=6lsRu90jE88

Gabriel Bordas
Admin

Mesaje : 256
Data de înscriere : 20/02/2008
Varsta : 40
Localizare : Barcelona

Vezi profilul utilizatorului http://www.flickr.com/photos/15944782@N06/

Sus In jos

Re: Cand, cum si unde folosim lampa video?

Mesaj  mihai la data de Dum Apr 20, 2008 12:03 am

Ce imi recomanzi pt. scenele midkey de la punctul 2? Dar ceva sa gasesc si in Romania noastra draga...

mihai

Mesaje : 134
Data de înscriere : 21/02/2008
Varsta : 35

Vezi profilul utilizatorului http://www.filmaribacau.com

Sus In jos

Re: Cand, cum si unde folosim lampa video?

Mesaj  Gabriel Bordas la data de Dum Apr 20, 2008 2:45 am

Orice reflector cu DMX, min 30W, cu filtru de difuzie, de preferat softbox. Te poate costa peste 500E.
Sau iti construiesti tu un ringlight, macar ceva in acelasi sens.
Eu am cumparat o lampa led, calibrat la 5600K, consuma numai 5W dar este similar cu o lampa de 20W.
Cumperi 3 lampi si le pui in triunghiu in jurul obiectivului. Eu sper sa termin pe luna care vine 2 corpuri de iluminat.
O alta alternativa e sa desmontezi un adaptador de vizionat diapozitive si floresecentele sa le montezi sus/jos fata de obiectiv. Foarte folosit in cine.
Si ultimul pe lista, sa apelezi la un electronist, si sa-ti faci un panou dreptunghiular de led. Gasesti asolut toate materialele de care ai nevoie inclus si cum se face un ringlight cu DMX.
Eu prefer sa-mi fac luminile, pt consider ca nu exista o lampa universala, fiecare situatie are necesitatile ei.
Ar fi foarte destept din partea ta daca in genata cu accesorii ai avea 2 -3 tipuri de lampi de serviciu.
Iti recomand Frezzi, lowell pt lumina incandescenta si litepanel pt lumina rece 5600k
Ca si acesoriu softbox cel mai bun din industrie este chimera, aici ai catalogul, la pag.9 ai configuratia de care ai nevoie: http://www.chimeralighting.com/product_catalog.asp
Frezzi http://www.frezzi.com/products.htm
In final orice lampa este buna daca sti sa-l folosesti. Marci ca si schalter, pag, idx sunt la fel de bune.
In topicul cumparaturi gasesti cateva firme si aici intrebi de marcile de mai sus sau orice care sa nu fie unomat, sony e.t.c.
Ca si obs, cand pui un difuzor, ideea e sa-l indepartezi de lampa, ii prinzi de voleurile laterale. Cu cat e mai indepartat cu atat e mai difus. Cu un difuzor de sticla montat direct de corp nu faci mare lucru. Vezi softboxul.
Cu ajutorul voleurilor iti poti face un softbox, unde pe partea interioara acoperi cu hartie de aluminiu.

Gabriel Bordas
Admin

Mesaje : 256
Data de înscriere : 20/02/2008
Varsta : 40
Localizare : Barcelona

Vezi profilul utilizatorului http://www.flickr.com/photos/15944782@N06/

Sus In jos

Lampa pentru filmare nunta

Mesaj  chrisstian la data de Lun Oct 31, 2011 9:02 pm

mihai a scris:Cat este de necesara si importanta folosirea unei lampi video la o filmare...in ce conditii trebuie sa o folosim pentru a scoate o imagine fara zgomot...si cand este de preferat sa o folosim...in ce locatii, etc. Si ce lampa recomandati pentru folosire.
E unul recomand sony hvl-20dw2. Acuma au aparut si "lampile" si cele cu 30-40 de leduri...Astept pareri...


Eu recomand lampile pe leduri. Consuma putin si sunt foarte fiabile...pana la 50.000 de ore de functionare. Sunt excelente.

Daca se filmeaza cu camera DSLR recomand obiective foarte luminoase...sunt mai bune decat luminile si da mult mai naturale.
Succes in alegere!

chrisstian

Mesaje : 1
Data de înscriere : 31/10/2011
Varsta : 29
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.e-filmarinunti.ro/b

Sus In jos

salve

Mesaj  selromtv la data de Joi Sept 27, 2012 3:02 pm

daca mergi la un eveniment fara lampa inseamna ca nu esti profesionist
selromtv
selromtv

Mesaje : 3
Data de înscriere : 27/09/2012

Vezi profilul utilizatorului http://www.selromtv.rec.ro

Sus In jos

Re: Cand, cum si unde folosim lampa video?

Mesaj  dantan la data de Mier Ian 30, 2013 3:03 pm

iluminarea artificiala are benefici si dezavantaje in functie de locul si momentul folosiri , deoarece si o imagine reala putin intunecata a unei scene poate impresiona.

dantan

Mesaje : 30
Data de înscriere : 27/01/2013
Localizare : prahova, ploiesti, campina / tel: 0765467515 / www.emme.ro

Vezi profilul utilizatorului http://www.emme.ro

Sus In jos

Re: Cand, cum si unde folosim lampa video?

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum